Medové rezy s vlašskými orechmi
Medové rezy s vlašskými orechmi
Suroviny:
Cesto:
- 500 g hladkej múky
- 150 g kryštálového cukru
- 2 ks vajca
- 200 g masla
- 2 lyžice medu
- 2 lyžičky jedlej sódy
- 2 lyžičky mlieka
- štipka soli
Orechová zmes:
- 350 g nahrubo nasekaných vlašských orechov
- 80 g kryštálového cukru
- 120 g masla
- 200 g masla
- 3 lyžice medu
Krém:
- 300 ml mlieko
- 1 a 1/2 lyžice hladkej múky
- 1 a 1/2 lyžice solamylu
- 80 g kryštálového cukru
- 1 bal. vanilkového cukru
- 250 g zmäknutého masla
- rum pre arómu korpusu
Medové rezy s vlašskými orechmi
Postup
- Príprava orechovej zmesy : Do hrnca dáme roztopiť maslo, prisypeme cukor a miešame, kým nezačne karamelizovať. Pridáme med a orechy a dôkladne premiešame.
- Príprava krému: 300ml mlieka, 1 a 1/2 lyžice hladkej múky, 1 a 1/2 lyžice solamylu, 80g kryštálu, 1 vanilkový cukor, 250g zmäknutého masla (izbovej teploty) a trocha rumu na pokropenie spodného korpusu.
Príprava cesta
- V hrnci rozmiešame mlieko s kryštálovým cukrom, múkou a solamylom a za stáleho miešania uvaríme kašu, necháme vychladnúť a potom zašľaháme maslo a vanilkový cukor.
- Vypracujeme hladké cesto, rozdelíme ho na dve časti a každú zvlášť rozvaľkáme do obdĺžnika na veľkosť plechu. Jednu časť dáme hneď piecť. Pečieme 10 minút na 175 stupňov. Na druhé rozvaľkané cesto u rozprestrieme ešte teplú orechovú zmes (nesmie nám vychladnúť, inak stvrdne). Rovnako dáme piecť aj druhú časť cesta na 10 minút na 175 stupňov.
- Spodný, prvý plát pokropíme rumom, natrieme krémom a priklopíme druhým plátom s orechami.
- Pritlačíme a uložíme do chladu.
Vlašské orechy sú nielen chutné, ale aj plné výživných látok. Sú známe svojou bohatou, maslovou chuťou a chrumkavou textúrou, čo z nich robí všestrannú prísadu do rôznych receptov. Či už chcete zahrnúť vlašské orechy do raňajok, obeda, večere alebo dokonca dezertov, existuje veľa možností, ktoré môžete spoločne s nami preskúmať.
Vlašské orechy sú skvelým zdrojom zdravých tukov, bielkovín, vlákniny, vitamínov a minerálov, pretože sú výživným doplnkom vašich jedál. Majú tiež vysoký obsah antioxidantov a omega-3 mastných kyselín, ktoré ponúkajú množstvo zdravotných výhod, vrátane zdravia srdca a funkcie mozgu.
V receptoch môžu byť vlašské orechy použité v sladkých aj slaných jedlách pretože im dodajú lahodnú chrumkavosť a orieškovú chuť. Od šalátov a cestovín až po pečivo a dezerty, možnosti sú nekonečné.
Ak chcete preskúmať kulinársky potenciál vlašských orechov, máme pre vás v Podunajských orechoch niekoľko chutných receptov, o ktoré sa s vami radi podelíme. Či už ste začiatočník alebo skúsený kuchár, tieto recepty z vlašských orechov určite zapôsobia na vaše chuťové poháriky a poskytnú vám uspokojujúce a výživné jedlo.
Viac z našich overených receptov nájdete na www.podunajskeorechy.sk/recepty