Kvalita, ale aj cena jadier vlašských orechov do značnej miery závisia od ich farby. Spotrebiteľ musí preto vedieť, prečo jadro stmavne a ako sa tomu vyhnúť. Čierny vlašský orech
Jadrá čerstvých a správne skladovaných vlašských orechov majú podľa odrôd svetlú, svetlo-hnedú a jantárovú farbu.
Pomerne často sa však stretávame s tmavými, až čiernymi jadrami, ktoré môžu poukazovať na to, že:
orechy po dozretí a opadnutí dlho ležali na zemi,
orechy po zbere neboli olúpané zo zelenej šupky. V tomto prípade bude tmavé nielen jadro, ale aj samotná škrupina. Ide o to, že oplodie obsahuje triesloviny a juglón, tie farbia orechy, ruky a všetko, s čím prídu do styku, tmavou farbou.
vlašské orechy v škrupine sa skladujú nesprávne – pri príliš nízkych alebo vysokých teplotách, vysokej vlhkosti, bez cirkulácie vzduchu – práve táto skutočnosť spôsobuje, že sa v orechu vyskytnú mikroskopické vláknité huby (plesne), ktoré môžu naprodukovať mykotoxíny, ktoré sú obzvlášť nebezpečné, nakoľko nie je možné ich zničiť bežnými kuchynskými postupmi (varenie, praženie, pečenie). Mykotoxíny sú karcinogénne a príliš vysoká konzumácia môže byť toxická.
Ako zabezpečiť, aby sa nevytvárali čierne jadrá:
nenechávajte orechy po dozretí spadnuté na zemi, najmä vo vlhkom počasí,
orechy po zbere nenechávajte v zelenom oplodí, najmä ak sa už začal oddeľovať a tmavnúť,
orechy sušte vonku v tieni alebo na dobre vetranom mieste, v priemyselných priestoroch v sušiarňach,
orechy skladujte na teplom a suchom mieste, v kartónových škatuliach alebo sieťovaných vreciach s dobrou cirkuláciou vzduchu,
uprednostnite kúpu orechov od slovenských pestovateľov, nakoľko dovozové orechy môžu byť kontaminované mikroskopickými vláknitými hubami. Čierny vlašský orech
Svetlé jadro znamená, že orech je kvalitný, správne skladovaný a má príjemnú chuť. Preto je jeho cena vyššia. Chuť tmavého jadra je znížená (môže dokonca chutiť horko). Je aj na pohľad menej atraktívny a ťažko z neho pochopiť čerstvosť a kvalitu. Z tohto dôvodu je tmavé jadro.
_
Autor článku: Ing. Eva Ivanišová, PhD. – UNIAG
–
Čo znamená, keď je orech čierny?
Pozrite si naše zaujímavé videá zo sadov a taktiež nezabudnite kliknúť na náš odber@podunajskeorechy.
Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám o zariadení. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje, ako je správanie pri prehliadaní alebo jedinečné ID na tejto stránke. Nesúhlas alebo odvolanie súhlasu môže nepriaznivo ovplyvniť určité vlastnosti a funkcie.
Funkčné
Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely.Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.