Zaujímalo vás niekedy, ako sa vaše obľúbené jedlá stavajú proti sebe z hľadiska výživy? Orechy verzus morské ryby (tuniak, losos)
Porovnali sme nutričný obsah vlašských orechov s tučnými morskými rybami a tu je zhrnutie:
Vlašské orechy verzus morské ryby (tuniak, losos)
Ilustračná fotka – losos
Tieto kyseliny sú nevyhnutné na správnu funkciu mozgu a tiež nervovej sústavy, ako aj ďalších dôležitých orgánov. Vlašské orechy ale nejak nezaostávajú za morskými rybami. Niektoré typy týchto kyselín obsahujú dokonca vo vyšších množstvách, o čom svedčia údaje v Tabuľke 1.
Preto pravidelná konzumácia týchto druhov orechov dopĺňa požadované množstvo zdraviu prospešných látok. Svedčí o tom aj fakt, že naši predkovia morské ryby takmer nekonzumovali nakoľko sa využívali suroviny a potraviny dopestované a vyprodukované v našom podnebí. V ich jedálničku dominovali obilniny, strukoviny, orechy a semená, a z nich predovšetkým vlašské orechy a ľanové semená. Rozvoj potravinárstva a tiež otvorenie trhu pozmenil náš jedálniček nakoľko sa začali dovážať exotické plodiny, suroviny, vrátane morských rýb.
Momentálne dovozové potraviny predstavujú ale určité riziko. Ide hlavne o výskyt alergénov, kontaminantov a čo sa morských rýb týka, je problém s vysokým obsahom rizikových prvkov. Tieto prvky zo skupiny ťažkých kovov, ktoré spôsobujú problémy s pečeňou, obličkami a majú aj karcinogénne účinky. Preto by ich konzumácia mala byť s mierou. Prospešné mastné kyseliny nám môžu do tela dopĺňať hlavne vlašské orechy, to znamená plnohodnotné škrupinové ovocie typické pre našu krajinu. Pri kúpe vlašských orechov by sme mali ale uprednostniť tie, ktoré sú produkované našimi slovenskými pestovateľmi, čím si zabezpečíme nielen kvalitu, ale hlavne podporíme náš slovenský trh a domácich producentov.
orechy verzus tučné morské ryby (tuniak, losos)
Tabuľka 1 Porovnanie obsahu omega 3 a 6 mastných kyselín (g/100 g) – losos a vlašské orechy
Omega 3 mastné kyseliny | Losos | Vlašské orechy |
Alfa-linolénová (ALA) | 0,047 | 9,08 |
Dokosahexaenová (DHA) | 0,333 | – |
Eikozapentaénová (EPA) | 0,182 | – |
Dokosapentanová (DPA) | 0,047 | – |
Celkový obsah | 0,609 | 9,08 |
Omega 6 mastné kyseliny | Losos | Vlašské orechy |
Linolová | 0,081 | 38,093 |
Ostatné | 0,006 | 0,063 |
Celkový obsah | 0,087 | 38,156 |
__
Mastné kyseliny ako omega 3 a omega 6 predstavujú významný podiel tukov v našej strave. Ako nenasýtené mastné kyseliny majú charakteristickú chemickú štruktúru: určité atómy v ich dlhých uhlíkových reťazcoch sú spojené dvojitými väzbami. V prípade omega-3 mastných kyselín je prvá dvojitá väzba na treťom atóme uhlíka. V prípade omega-6 mastných kyselín je na šiestom mieste.
Mastné kyseliny sa považujú za esenciálne, ak si ich naše telo nedokáže samo vytvoriť a aby sme ich získali, musíme ich prijímať prostredníctvom stravy. Medzi esenciálne mastné kyseliny patrí omega-3 mastná tiež aj kyselina alfa-linolénová a omega-6 mastná kyselina linolová.
Omega-3 mastné kyseliny vykonávajú v ľudskom organizme mnoho dôležitých funkcií. Mastné kyseliny okrem iného prispievajú k správnej funkcii srdca, ciev a fungovaniu mozgu – najmä u detí vo vývoji. Sú preto nevyhnutné pre správne fungovanie imunitného systému.
Omega-6 sa nachádza v mnohých potravinách rastlinného pôvodu no hlavne vlašské orechy, slnečnicový, repkový a tekvicový olej, avokádo a pod.. V západnom svete majú ľudia tendenciu jesť veľa omega-6 mastných kyselín.
Aktívne formy omega-3 (DHA, DPA, EPA), ktoré naše telo dokáže priamo využiť, sa nachádzajú takmer výlučne v tučných rybách vrátane makrely, tuniaka, lososa alebo dokonca aj v sleďoch. Niektoré potraviny rastlinného pôvodu, vrátane vlašských orechov, ľanového oleja, repkového oleja a podobne obsahujú kyselinu alfa-linolénovú. Tú telo najskôr potrebuje premeniť na aktívne omega-3 mastné kyseliny.
Podľa odborníkov je potrebných aspoň 250 miligramov denne, aby sa zabezpečilo dostatočné množstvo omega-3 na udržanie srdcovej funkcie, no odporúčajú sa najlepšie dva gramy alebo viac v prípade ochorenia a oslabenia organizmu.
Omega-3 mastné kyseliny majú vazodilatačný (rozšírenie ciev), protizápalový a taktiež aj antikoagulačný (proti zrážaniu krvi) účinok. Zatiaľ čo omega-6 mastné kyseliny majú na druhej strane vazokonstrikčný (zúženie ciev), protizápalový a prokoagulačný účinok (tvorba zrazenín). Odborníci navrhujú pomer omega-6 ku omega-3 → 5:1 alebo nižší, aby sa dosiahla rovnováha a zápalovo neutrálny stav.
_
Autor článku: Ing. Eva Ivanišová, PhD. – UNIAG
–
Pozrite si naše zaujímavé videá zo sadov a taktiež nezabudnite kliknúť na náš odber @podunajskeorechy.
Páčia sa Vám naše aktuality ? Pridajte sa k nám aj na sociálnych sieťach – Facebook Instagrame alebo YouTube
E-mail: info@podunajskeorechy.sk