Vlašské orechy verzus morské ryby (tuniak, losos)Vlašské orechy verzus morské ryby (tuniak, losos)Vlašské orechy verzus morské ryby (tuniak, losos)Vlašské orechy verzus morské ryby (tuniak, losos)
  • Orechy
  • Darčeky
  • Blog
    • Recepty
    • Aktuality
    • Často kladené otázky
  • Galéria
  • Kontakt
  • Eshop
✕

Vlašské orechy verzus morské ryby (tuniak, losos)

Publikované Igor Mlečenkov o 25 júla, 2023
Kategórie
  • Aktuality
Značky
orechy verzus morské ryby

Zaujímalo vás niekedy, ako sa vaše obľúbené jedlá stavajú proti sebe z hľadiska výživy? Orechy verzus morské ryby (tuniak, losos)

Porovnali sme nutričný obsah vlašských orechov s tučnými morskými rybami a tu je zhrnutie:

  • Vlašské orechy a tiež aj tučné morské ryby majú vysoký obsah kalórií, draslíka a bielkovín.
  • Ryby sú výborným zdrojom vitamínu D.
  • Vlašské orechy obsahujú viac tiamínu (B1) a kyseliny listovej (B9) Na porovnanie ryby obsahujú viac niacínu (B9) a vitamínu B12
  • Vlašské orechy sú skvelým zdrojom železa, vápnika a horčíka a tiež aj vlákniny, nevyhnutnej na správnu funkciu tráviacich orgánov

Vlašské orechy verzus morské ryby (tuniak, losos)

Ilustračná fotka – losos

V súvislosti s morskými rybami sa často stretávame, že sú vyzdvihované a propagované pre obsah prospešných omega 3 a 6 mastných kyselín.

Tieto kyseliny sú nevyhnutné na správnu funkciu mozgu a tiež nervovej sústavy, ako aj ďalších dôležitých orgánov. Vlašské orechy ale nejak nezaostávajú za morskými rybami. Niektoré typy týchto kyselín obsahujú dokonca vo vyšších množstvách, o čom svedčia údaje v Tabuľke 1.

Preto pravidelná konzumácia týchto druhov orechov dopĺňa požadované množstvo zdraviu prospešných látok. Svedčí o tom aj fakt, že naši predkovia morské ryby takmer nekonzumovali nakoľko sa využívali suroviny a potraviny dopestované a vyprodukované v našom podnebí. V ich jedálničku dominovali obilniny, strukoviny, orechy a semená, a z nich predovšetkým vlašské orechy a ľanové semená. Rozvoj potravinárstva a tiež otvorenie trhu pozmenil náš jedálniček nakoľko sa začali dovážať exotické plodiny, suroviny, vrátane morských rýb.

Jedálniček sa stal pestrejší a bohatší na širokú škálu bioaktívnych látok.

Momentálne dovozové potraviny predstavujú ale určité riziko. Ide hlavne o výskyt alergénov, kontaminantov a čo sa morských rýb týka, je problém s vysokým obsahom rizikových prvkov. Tieto prvky zo skupiny ťažkých kovov, ktoré spôsobujú problémy s pečeňou, obličkami a majú aj karcinogénne účinky. Preto by ich konzumácia mala byť s mierou. Prospešné mastné kyseliny nám môžu do tela dopĺňať hlavne vlašské orechy, to znamená plnohodnotné škrupinové ovocie typické pre našu krajinu. Pri kúpe vlašských orechov by sme mali ale uprednostniť tie, ktoré sú produkované našimi slovenskými pestovateľmi, čím si zabezpečíme nielen kvalitu, ale hlavne podporíme náš slovenský trh a domácich producentov.

orechy verzus tučné morské ryby (tuniak, losos)

Tabuľka 1 Porovnanie obsahu omega 3 a 6 mastných kyselín (g/100 g) – losos a vlašské orechy

Omega 3 mastné kyselinyLososVlašské orechy
Alfa-linolénová (ALA)0,0479,08
Dokosahexaenová (DHA)0,333–
Eikozapentaénová (EPA)0,182–
Dokosapentanová (DPA)0,047–
Celkový obsah0,6099,08
Omega 6 mastné kyselinyLososVlašské orechy
Linolová0,08138,093
Ostatné0,0060,063
Celkový obsah0,08738,156
Tabuľka 1

Prečo sú prospešné omega 3 a omega 6 mastné kyseliny a čo sú to vôbec za zlúčeniny? Poďme si ich predstaviť.

__

Čo sú omega mastné kyseliny?

Mastné kyseliny ako omega 3 a omega 6 predstavujú významný podiel tukov v našej strave. Ako nenasýtené mastné kyseliny majú charakteristickú chemickú štruktúru: určité atómy v ich dlhých uhlíkových reťazcoch sú spojené dvojitými väzbami. V prípade omega-3 mastných kyselín je prvá dvojitá väzba na treťom atóme uhlíka. V prípade omega-6 mastných kyselín je na šiestom mieste.

Čo sú to nenasýtené mastné kyseliny?

Mastné kyseliny sa považujú za esenciálne, ak si ich naše telo nedokáže samo vytvoriť a aby sme ich získali, musíme ich prijímať prostredníctvom stravy. Medzi esenciálne mastné kyseliny patrí omega-3 mastná tiež aj kyselina alfa-linolénová a omega-6 mastná kyselina linolová.

Prečo sú omega-3 mastné kyseliny dôležité?

Omega-3 mastné kyseliny vykonávajú v ľudskom organizme mnoho dôležitých funkcií. Mastné kyseliny okrem iného prispievajú k správnej funkcii srdca, ciev a fungovaniu mozgu – najmä u detí vo vývoji. Sú preto nevyhnutné pre správne fungovanie imunitného systému.

Ktoré potraviny obsahujú omega-6 mastné kyseliny?

Omega-6 sa nachádza v mnohých potravinách rastlinného pôvodu no hlavne vlašské orechy, slnečnicový, repkový a tekvicový olej, avokádo a pod.. V západnom svete majú ľudia tendenciu jesť veľa omega-6 mastných kyselín.

Ktoré potraviny obsahujú omega-3 mastné kyseliny?

Aktívne formy omega-3 (DHA, DPA, EPA), ktoré naše telo dokáže priamo využiť, sa nachádzajú takmer výlučne v tučných rybách vrátane makrely, tuniaka, lososa alebo dokonca aj v sleďoch. Niektoré potraviny rastlinného pôvodu, vrátane vlašských orechov, ľanového oleja, repkového oleja a podobne obsahujú kyselinu alfa-linolénovú. Tú telo najskôr potrebuje premeniť na aktívne omega-3 mastné kyseliny.

Koľko omega-3 mastných kyselín potrebujeme denne?

Podľa odborníkov je potrebných aspoň 250 miligramov denne, aby sa zabezpečilo dostatočné množstvo omega-3 na udržanie srdcovej funkcie, no odporúčajú sa najlepšie dva gramy alebo viac v prípade ochorenia a oslabenia organizmu.

Prečo je pomer medzi omega-6 a omega-3 mastnými kyselinami dôležitý?

Omega-3 mastné kyseliny majú vazodilatačný (rozšírenie ciev), protizápalový a taktiež aj antikoagulačný (proti zrážaniu krvi) účinok. Zatiaľ čo omega-6 mastné kyseliny majú na druhej strane vazokonstrikčný (zúženie ciev), protizápalový a prokoagulačný účinok (tvorba zrazenín). Odborníci navrhujú pomer omega-6 ku omega-3 → 5:1 alebo nižší, aby sa dosiahla rovnováha a zápalovo neutrálny stav.

_

Autor článku: Ing. Eva Ivanišová, PhD. – UNIAG

–

Pozrite si naše zaujímavé videá zo sadov a taktiež nezabudnite kliknúť na náš odber @podunajskeorechy.

Páčia sa Vám naše aktuality ? Pridajte sa k nám aj na sociálnych sieťach – Facebook Instagrame alebo YouTube

Zdieľať

Neprehliadnite

7 marca, 2025

Vlašské orechy v prevencii civilizačných ochorení

olej z vlašských orechov podunajské orechy
30 januára, 2025

Prečo konzumovať olej z vlašských orechov?

8 apríla, 2024

Ako na skladovanie orechov? Vyskúšajte suché zaváranie, čerstvé tak vydržia roky

olej z vlašských orechov, vlasske orechy, podunajske orechy, orechy, slovenske orechy, orechy zo slovenska, olej, zdravotné benefity
15 februára, 2024

Kľúč k zdraviu a chuti, ktorý si zaslúžite

Kontaktujte nás alebo sa
prihláste k odberu noviniek

E-mail: info@podunajskeorechy.sk

    © 2025 Podunajské orechy / Spracovanie osobných údajov / Politika súborov cookies

    Táto stránka je chránená zákonom reCAPTCHA a uplatňujú sa Pravidlá ochrany osobných údajov spoločnosti Google a Zmluvné podmienky.

    Podunajské orechy
    • 0911 804 193
    • info@podunajskeorechy.sk
    Spravujte súhlas so súbormi cookie
    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám o zariadení. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje, ako je správanie pri prehliadaní alebo jedinečné ID na tejto stránke. Nesúhlas alebo odvolanie súhlasu môže nepriaznivo ovplyvniť určité vlastnosti a funkcie.
    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Zobraziť predvoľby
    {title} {title} {title}