Prečo konzumovať olej  z vlašských orechov?Prečo konzumovať olej  z vlašských orechov?Prečo konzumovať olej  z vlašských orechov?Prečo konzumovať olej  z vlašských orechov?
  • Orechy
  • Darčeky
  • Blog
    • Recepty
    • Aktuality
    • Často kladené otázky
  • Galéria
  • Kontakt
  • Eshop
✕
 

Prečo konzumovať olej z vlašských orechov?

Pravidelný používanie oleja môže byť dôležitým krokom k prevencii civilizačných chorôb a zlepšeniu kvality života.

Jedna polievková lyžica (13,6 g) vlašského oleja obsahuje viac než 1,41 g kyseliny alfa-linolénovej (ALA), čo mierne presahuje odporúčanú dennú dávku (DRI) tejto omega-3 mastnej kyseliny.

V tele sa časť ALA premieňa na dlhšie formy omega-3 mastných kyselín – eikozapentaénovú kyselinu (EPA) a dokozahexaénovú kyselinu (DHA).

Navyše, vlašský olej obsahuje vysoké množstvo omega-6 mastnej kyseliny linolovej (LA).


olej z vlašských orechov podunajské orechy

Skladovanie orechov, Zdroj: Podunajské orechy

Chronické zápalové ochorenia sú jednou z najvýznamnejších príčin úmrtí v Európe.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) považuje chronické ochorenia za najväčšiu hrozbu pre verejné zdravie. Očakáva sa, že ich výskyt sa bude v nasledujúcich desaťročiach neustále zvyšovať. V Európe sú hlavnými príčinami úmrtí chronické ochorenia, ako sú srdcové choroby, cievna mozgová príhoda, chronické ochorenia dýchacích ciest, rakovina, obezita a cukrovka.

Prevalencia niektorých špecifických chronických ochorení sprostredkovaných zápalom v Európe:

  • Cukrovka:
  • Podľa Medzinárodnej federácie diabetu (IDF) malo v roku 2021 v Európe cukrovku približne 61 miliónov ľudí, čo predstavuje 9,2 % populácie. Odhaduje sa, že cukrovka spôsobuje v Európe viac ako 1,1 milióna úmrtí ročne.

  • Kardiovaskulárne ochorenia (KVO):
  • Podľa Európskej kardiologickej spoločnosti sú kardiovaskulárne choroby hlavnou príčinou smrti v Európe, pričom spôsobujú približne 45 % všetkých úmrtí. V roku 2021 zomrelo na KVO približne 4 milióny ľudí v Európe, pričom koronárne srdcové ochorenia a mozgová mŕtvica tvoria väčšinu úmrtí.

  • Artritída a ochorenia kĺbov:
  • Podľa Ligy proti reumatizmu (EULAR) postihujú reumatické a muskuloskeletálne ochorenia v Európe viac ako 100 miliónov ľudí. Odhaduje sa, že reumatoidnou artritídou trpí približne 2,9 milióna Európanov.

 

Kardiovaskulárne ochorenia a rizikové faktory kardiovaskulárnych ochorení

Mnohé štúdie hodnotili účinky omega-3 – predovšetkým EPA a DHA – na rizikové faktory CVD a CVD, ako je vysoký krvný tlak a zvýšené plazmatické lipidy. Tento záujem podnietil epidemiologický výskum zo 70. rokov 20. storočia, ktorý zistil nízku mieru infarktu myokardu a iných koronárnych príhod v populáciách konzumujúcimi stravu bohatú na omega-3 (orechy alebo ryby). Výsledky z pozorovacích štúdií boli v súlade s týmito zisteniami, pričom niekoľko systematických prehľadov a metaanalýz ukázalo, že vyššie hladiny omega-3 v strave sú spojené s nižším rizikom srdcového zlyhania, koronárnych chorôb a smrteľných následkov.

Olej z vlašských orechov môže pomôcť znížiť vysoký krvný tlak, jeden z hlavných rizikových faktorov srdcových chorôb.

Jedna štúdia z roku 2021, ktorá zahŕňala 628 zdravých jedincov vo veku 63 až 79 rokov, zistila, že denná konzumácia 30ml oleja z vlašských orechov počas dvoch rokov viedla k zníženiu hladiny LDL cholesterolu, známeho ako "zlý" cholesterol. Tento výskum potvrdil predchádzajúce zistenia o schopnosti orechov znižovať hladinu cholesterolu a riziko srdcových ochorení.

Tento účinok môže byť spôsobený vysokým obsahom omega-3 mastných kyselín a antioxidantov vo vlašských orechoch, ktoré sú prítomné aj vo vlašskom oleji.

Jedna štúdia so 60 dospelými s vysokou hladinou triglyceridov zistila, že tí, ktorí denne užívali  3 gramy vlašského oleja počas 45 dní, mali výrazne nižšiu hladinu triglyceridov v krvi.

Štúdie naznačujú, že strava bohatá na vlašské orechy môže pomôcť znížiť krvný tlak, pravdepodobne kvôli ich vysokým hladinám ALA, LA a polyfenolov. Vzhľadom na to, že olej z vlašských orechov je tiež bohatý na tieto zlúčeniny,  má podobné účinky.

U osôb s nadváhou alebo obezitou a mierne zvýšeným cholesterolom konzumácia oleja z vlašských orechov viedla k lepšej funkcii ciev a zníženiu krvného tlaku.

Metaanalýzy pozorovacích štúdií potvrdili, že vyšší príjem omega-3 je spojený s nižším rizikom srdcového zlyhania, koronárnych ochorení a úmrtnosti na srdcové choroby.

olej z vlašských orechov podunajské orechy

Zlepšuje kontrolu hladiny cukru v krvi

Konzumácia oleja z vlašských orechov môže prispieť k lepšej regulácii hladiny cukru v krvi, čo je obzvlášť dôležité pri cukrovke 2. typu.

Ak hladina cukru v krvi zostáva dlhodobo nekontrolovaná, môže to viesť k vážnym zdravotným komplikáciám, ako sú poškodenie očí a obličiek, srdcové ochorenia či mŕtvica. Zaradenie potravín, ktoré prirodzene znižujú hladinu cukru v krvi, vrátane oleja z vlašských orechov, môže pomôcť znížiť riziko týchto komplikácií.

Jedna štúdia na 100 ľuďoch s cukrovkou 2. typu ukázala, že denná konzumácia jednej polievkovej lyžice (15 gramov) oleja z vlašských orechov počas troch mesiacov významne znížila hladinu cukru v krvi nalačno a hladinu hemoglobínu A1c, ktorý odráža dlhodobú kontrolu cukru v krvi, v porovnaní s východiskovými hodnotami.

Antioxidanty v oleji zmierňujú oxidačný stres spojený s vysokou hladinou cukru.

Výskum naznačuje, že pravidelná konzumácia oleja z vlašských orechov môže pomôcť ľuďom s cukrovkou 2. typu lepšie regulovať hladinu cukru v krvi a znížiť hodnoty hemoglobínu A1c.

Reumatoidná artritída

Reumatoidná artritída (RA) je autoimunitné ochorenie spôsobujúce chronický zápal kĺbov, bolesť a stuhnutosť. Štúdie naznačujú, že dlhoreťazcové omega-3 mastné kyseliny (EPA a DHA) môžu pomôcť zmierniť niektoré príznaky RA.

Výhody konzumácie oleja z vlašských orechov pri RA:
Znižujú potrebu nesteroidných protizápalových liekov (NSAID) a kortikosteroidov. Užívanie NSAID sa v liečebnej skupine znížilo po 3 a 6 mesiacoch a globálna artritická aktivita hodnotená lekármi sa zlepšila v porovnaní s placebom po 3 mesiacoch.
Potraviny bohaté na omega-3 (olej)  znižujú opuchy a bolesť kĺbov, rannú stuhnutosť a počet bolestivých kĺbov okrem toho, že znižujú užívanie NSAID. V štúdii dostávalo 51 pacientov buď LC omega-3 alebo placebo denne počas 12 týždňov a pokračovali v užívaní liekov na RA. V porovnaní s placebom sa ranná stuhnutosť, citlivosť kĺbov a skóre bolesti zraku v liečenej skupine výrazne znížili.
Vzhľadom na protizápalové účinky omega-3  niektorí vedci predpokladajú, že používaním pravidelným užívaním oleja sa znižujú niektoré symptómy RA a závislosť pacientov na NSAID a kortikosteroidoch.

1 – 2 polievkové lyžice (15 – 30 ml) oleja z vlašských orechov denne obsahuje približne 8 – 16 g ALA, čo môže pomôcť zmierniť zápal ,opuchy, bolesť kĺbov a rannú stuhnutosť.

Alzheimerova choroba, demencia a kognitívne funkcie

Niekoľko observačných štúdií skúmalo vplyv konzumácie potravín s omega-3 mastnými kyselinami EPA a DHA na kognitívne funkcie u zdravých starších dospelých.

V rámci Európskej štúdie o starnutí a výžive (NU-AGE) sa zistilo, že vyšší príjem omega-3 mastných kyselín je spojený s menším poklesom kognitívnych funkcií u starších dospelých. Podobne v Rotterdamskej štúdii, ktorá sledovala 5 386 osôb starších ako 55 rokov, bola vyššia konzumácia omega-3 spojená s o 60 % nižším rizikom demencie a o 70 % nižším rizikom Alzheimerovej choroby počas priemerného obdobia 2,1 roka.

Výsledky štúdie MAPT (Multidomain Alzheimer Preventive Trial) ukázali, že vyššia hladina omega-3 v krvi je spojená s lepším objemom hipokampu, čo je oblasť mozgu dôležitá pre pamäť a učenie. Podobné výsledky priniesla aj štúdia EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition), ktorá naznačila, že vyšší príjem omega-3 je spojený s lepšími výsledkami v kognitívnych testoch.

Podľa metaanalýzy 21 kohortových štúdií z roku 2016 bol vyšší príjem omega-3 a DHA spojený s nižším rizikom demencie a Alzheimerovej choroby. Každé zvýšenie príjmu DHA o 100 mg/deň bolo spojené s o 14 % nižším rizikom demencie a o 37 % nižším rizikom Alzheimerovej choroby.

Výsledky môžu byť viditeľné po 6 – 12 mesiacoch pravidelnej konzumácie 30 ml oleja z vlašských orechov.

 

Rakovina

Niektoré zlúčeniny vo vlašskom oleji môžu pomôcť zabrániť rozvoju niektorých druhov rakoviny.

Konkrétne, telo premieňa elagitaníny obsiahnuté vo vlašských orechoch na kyselinu elagovú a následne na zlúčeniny nazývané urolitíny, ktoré môžu pomôcť regulovať hladinu prostatického špecifického antigénu (PSA) – rizikového faktora rakoviny prostaty – a vyvolávať smrť rakovinových buniek. Konzumácia vlašských orechov bola tiež spojená so zníženým rizikom rakoviny prsníka a hrubého čreva.

Rakovina prsníka

Dôkazy z niekoľkých pozorovacích štúdií naznačujú, že vyšší príjem LC omega-3 je spojený s nižším rizikom rakoviny prsníka. V prospektívnej zdravotnej štúdii s 35 298 ženami vo veku 45 – 74 rokov mali ženy v prvých troch kvartiloch príjmu LC omega-3 omega-3 v strave o 26 % nižšie riziko rakoviny prsníka po priemerne 5,3 rokoch sledovania ako ženy v najnižšom kvartile . Podobne medzi 35 016 účastníčkami vo veku 50 – 76 rokov mali tie, ktoré uviedli súčasné užívanie doplnkov oleja z vlašských orechov, o 32 % nižšie riziko rakoviny prsníka v priemere po 6 rokoch ako tie, ktoré olej neužívali.

Rakovina prostaty

Niekoľko prospektívnych a prípadových kontrolných štúdií skúmalo súvislosti medzi hladinami alebo príjmom omega-3 v krvi a rizikom rakoviny prostaty nízkeho alebo vysokého stupňa.

Výsledky z iných pozorovacích štúdií s použitím údajov o príjme v strave naznačujú, že vyšší príjem omega-3 znižuje riziko rakoviny prostaty. Konzumácia omega-3 bola spojená s nižším rizikom fatálnej rakoviny prostaty v kohorte 293 464 mužov, ktorí sa zúčastnili štúdie NIH-AARP. V následnej štúdii zdravotníckych odborníkov, prospektívnej kohorte viac ako 47 000 mužov vo veku 40 – 75 rokov, mali tí, ktorí konzumovali omega-3 viac ako trikrát týždenne, nižšie riziko metastatickej rakoviny prostaty ako tí, ktorí konzumovali omega-3 menej ako dvakrát za týždeň.

Olej z vlašských orechov je výživný a zdravý, no aby ste z neho získali maximálny úžitok, je dôležité ho správne užívať.

Denná dávka: 1 čajová až 1 polievková lyžica denne
Najlepšie ráno nalačno alebo večer pred spaním.

Môžete ho zapiť vlažnou vodou alebo kombinovať s medom.
Pridajte si ho do šalátov (výborne sa hodí k listovej zelenine a syrom), na čerstvý chlieb, do kaše, smoothies a jogurtov.
Je skvelý na dochutenie varených jedál – pridajte ho až na hotové jedlo (napr. na dusenú zeleninu, ryžu, cestoviny)

Dôležité: Vysoké teploty ničia jeho cenné látky.

 

olej z vlašských orechov podunajské orechy

Skladovanie orechov, Zdroj: Podunajské orechy

Prečo konzumovať olej z vlašských orechov?

Pravidelný používanie oleja môže byť dôležitým krokom k prevencii civilizačných chorôb a zlepšeniu kvality života.

Jedna polievková lyžica (13,6 g) vlašského oleja obsahuje viac než 1,41 g kyseliny alfa-linolénovej (ALA). To mierne presahuje odporúčanú dennú dávku (DRI) tejto omega-3 mastnej kyseliny.

V tele sa časť ALA premieňa na dlhšie formy omega-3 mastných kyselín – eikozapentaénovú kyselinu (EPA) a dokozahexaénovú kyselinu (DHA).

Navyše, vlašský olej obsahuje vysoké množstvo omega-6 mastnej kyseliny linolovej (LA).

Prečo konzumovať olej z vlašských orechov?

olej z vlašských orechov podunajské orechy

Chronické zápalové ochorenia sú jednou z najvýznamnejších príčin úmrtí v Európe.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) považuje chronické ochorenia za najväčšiu hrozbu pre verejné zdravie. Očakáva sa, že ich výskyt sa bude v nasledujúcich desaťročiach neustále zvyšovať. V Európe sú hlavnými príčinami úmrtí chronické ochorenia. Za všetky vymenujeme srdcové choroby, cievna mozgová príhoda, chronické ochorenia dýchacích ciest, rakovina, obezita a cukrovka.

Prevalencia niektorých špecifických chronických ochorení sprostredkovaných zápalom v Európe:

  • Cukrovka:
  • Podľa Medzinárodnej federácie diabetu (IDF) malo v roku 2021 v Európe cukrovku približne 61 miliónov ľudí. To predstavuje 9,2 % populácie. Odhaduje sa, že cukrovka spôsobuje v Európe viac ako 1,1 milióna úmrtí ročne.
  • Kardiovaskulárne ochorenia (KVO):
  • Podľa Európskej kardiologickej spoločnosti sú kardiovaskulárne choroby hlavnou príčinou smrti v Európe, pričom spôsobujú približne 45 % všetkých úmrtí. V roku 2021 zomrelo na KVO približne 4 milióny ľudí v Európe. Koronárne srdcové ochorenia a mozgová mŕtvica tvoria väčšinu úmrtí.
  • Artritída a ochorenia kĺbov:
  • Podľa Ligy proti reumatizmu (EULAR) postihujú reumatické a muskuloskeletálne ochorenia v Európe viac ako 100 miliónov ľudí. Odhaduje sa, že reumatoidnou artritídou trpí približne 2,9 milióna Európanov.

Kardiovaskulárne ochorenia a rizikové faktory kardiovaskulárnych ochorení

Mnohé štúdie hodnotili účinky omega-3. Predovšetkým EPA a DHA – na rizikové faktory CVD a CVD, ako je vysoký krvný tlak a zvýšené plazmatické lipidy. Tento záujem podnietil epidemiologický výskum zo 70. rokov 20. storočia. Ten zistil nízku mieru infarktu myokardu a iných koronárnych príhod v populáciách konzumujúcimi stravu bohatú na omega-3 (orechy alebo ryby). Výsledky z pozorovacích štúdií boli v súlade s týmito zisteniami. Niekoľko systematických prehľadov a metaanalýz ukázalo, že vyššie hladiny omega-3 v strave sú spojené s nižším rizikom srdcového zlyhania, koronárnych chorôb a smrteľných následkov.

Olej z vlašských orechov môže pomôcť znížiť vysoký krvný tlak, jeden z hlavných rizikových faktorov srdcových chorôb.

Jedna štúdia z roku 2021, ktorá zahŕňala 628 zdravých jedincov vo veku 63 až 79 rokov. Zistila, že denná konzumácia 30ml oleja z vlašských orechov počas dvoch rokov viedla k zníženiu hladiny LDL cholesterolu, známeho ako „zlý“ cholesterol. Tento výskum potvrdil predchádzajúce zistenia o schopnosti orechov znižovať hladinu cholesterolu a riziko srdcových ochorení.

Tento účinok môže byť spôsobený vysokým obsahom omega-3 mastných kyselín a antioxidantov vo vlašských orechoch, ktoré sú prítomné aj vo vlašskom oleji.

Jedna štúdia so 60 dospelými s vysokou hladinou triglyceridov zistila, že tí, ktorí denne užívali  3 gramy vlašského oleja počas 45 dní, mali výrazne nižšiu hladinu triglyceridov v krvi.

Štúdie naznačujú, že strava bohatá na vlašské orechy môže pomôcť znížiť krvný tlak. Je to pravdepodobne kvôli ich vysokým hladinám ALA, LA a polyfenolov. Vzhľadom na to, že olej z vlašských orechov je tiež bohatý na tieto zlúčeniny,  má podobné účinky.

U osôb s nadváhou alebo obezitou a mierne zvýšeným cholesterolom konzumácia oleja z vlašských orechov viedla k lepšej funkcii ciev a zníženiu krvného tlaku.

Metaanalýzy pozorovacích štúdií potvrdili, že vyšší príjem omega-3 je spojený s nižším rizikom srdcového zlyhania, koronárnych ochorení a úmrtnosti na srdcové choroby.

olej z vlašských orechov podunajské orechy

Zlepšuje kontrolu hladiny cukru v krvi

Konzumácia oleja z vlašských orechov môže prispieť k lepšej regulácii hladiny cukru v krvi, čo je obzvlášť dôležité pri cukrovke 2. typu.

Ak hladina cukru v krvi zostáva dlhodobo nekontrolovaná, môže to viesť k vážnym zdravotným komplikáciám, ako sú poškodenie očí a obličiek, srdcové ochorenia či mŕtvica. Zaradenie potravín, ktoré prirodzene znižujú hladinu cukru v krvi, vrátane oleja z vlašských orechov, môže pomôcť znížiť riziko týchto komplikácií.

Jedna štúdia na 100 ľuďoch s cukrovkou 2. typu ukázala, že denná konzumácia jednej polievkovej lyžice (15 gramov) oleja z vlašských orechov počas troch mesiacov významne znížila hladinu cukru v krvi nalačno a hladinu hemoglobínu A1c, ktorý odráža dlhodobú kontrolu cukru v krvi, v porovnaní s východiskovými hodnotami.

Antioxidanty v oleji zmierňujú oxidačný stres spojený s vysokou hladinou cukru.

Výskum naznačuje, že pravidelná konzumácia oleja z vlašských orechov môže pomôcť ľuďom s cukrovkou 2. typu. Lepšie reguluje hladinu cukru v krvi a znížiť hodnoty hemoglobínu A1c.

Reumatoidná artritída

Reumatoidná artritída (RA) – autoimunitné ochorenie spôsobujúce chronický zápal kĺbov, bolesť a stuhnutosť. Štúdie naznačujú, že dlhoreťazcové omega-3 mastné kyseliny (EPA a DHA) môžu pomôcť zmierniť niektoré príznaky RA.

Výhody konzumácie oleja z vlašských orechov pri RA:
Znižujú potrebu nesteroidných protizápalových liekov (NSAID) a kortikosteroidov. Užívanie NSAID sa v liečebnej skupine znížilo po 3 a 6 mesiacoch a globálna artritická aktivita hodnotená lekármi sa zlepšila v porovnaní s placebom po 3 mesiacoch.
Potraviny bohaté na omega-3 (olej)  znižujú opuchy a bolesť kĺbov, rannú stuhnutosť a počet bolestivých kĺbov okrem toho, že znižujú užívanie NSAID. V štúdii dostávalo 51 pacientov buď LC omega-3 alebo placebo denne počas 12 týždňov a pokračovali v užívaní liekov na RA. V porovnaní s placebom sa ranná stuhnutosť, citlivosť kĺbov a skóre bolesti zraku v liečenej skupine výrazne znížili.
Vzhľadom na protizápalové účinky omega-3  niektorí vedci predpokladajú, že používaním pravidelným užívaním oleja sa znižujú niektoré symptómy RA a závislosť pacientov na NSAID a kortikosteroidoch.

1 – 2 polievkové lyžice (15 – 30 ml) oleja z vlašských orechov denne obsahuje približne 8 – 16 g ALA, čo môže pomôcť zmierniť zápal ,opuchy, bolesť kĺbov a rannú stuhnutosť.

Prečo konzumovať olej z vlašských orechov?

Rakovina

Niektoré zlúčeniny vo vlašskom oleji môžu pomôcť zabrániť rozvoju niektorých druhov rakoviny.

Konkrétne, telo premieňa elagitaníny obsiahnuté vo vlašských orechoch na kyselinu elagovú a následne na zlúčeniny nazývané urolitíny. Tie môžu pomôcť regulovať hladinu prostatického špecifického antigénu (PSA) – rizikového faktora rakoviny prostaty – a vyvolávať smrť rakovinových buniek. Konzumácia vlašských orechov bola tiež spojená so zníženým rizikom rakoviny prsníka a hrubého čreva.

Rakovina prsníka

Dôkazy z niekoľkých pozorovacích štúdií naznačujú, že vyšší príjem LC omega-3 je spojený s nižším rizikom rakoviny prsníka. V prospektívnej zdravotnej štúdii s 35 298 ženami vo veku 45 – 74 rokov mali ženy v prvých troch kvartiloch príjmu LC omega-3 omega-3 v strave o 26 % nižšie riziko rakoviny prsníka po priemerne 5,3 rokoch sledovania ako ženy v najnižšom kvartile. Podobne medzi 35 016 účastníčkami vo veku 50 – 76 rokov mali tie, ktoré uviedli súčasné užívanie doplnkov oleja z vlašských orechov. O 32 % nižšie riziko rakoviny prsníka v priemere po 6 rokoch ako tie, ktoré olej neužívali.

Rakovina prostaty

Niekoľko prospektívnych a prípadových kontrolných štúdií skúmalo súvislosti medzi hladinami alebo príjmom omega-3 v krvi a rizikom rakoviny prostaty nízkeho alebo vysokého stupňa.

Výsledky z iných pozorovacích štúdií s použitím údajov o príjme v strave naznačujú, že vyšší príjem omega-3 znižuje riziko rakoviny prostaty. Konzumáciu omega-3 spájame s nižším rizikom fatálnej rakoviny prostaty v kohorte 293 464 mužov, ktorí sa zúčastnili štúdie NIH-AARP. V následnej štúdii zdravotníckych odborníkov, prospektívnej kohorte viac ako 47 000 mužov vo veku 40 – 75 rokov, mali tí, ktorí konzumovali omega-3 viac ako trikrát týždenne, nižšie riziko metastatickej rakoviny prostaty ako tí, ktorí konzumovali omega-3 menej ako dvakrát za týždeň.

Olej z vlašských orechov je výživný a zdravý, no aby ste z neho získali maximálny úžitok, je dôležité ho správne užívať.

Denná dávka: 1 čajová až 1 polievková lyžica denne
Najlepšie ráno nalačno alebo večer pred spaním.

Môžete ho zapiť vlažnou vodou alebo kombinovať s medom.
Pridajte si ho do šalátov (výborne sa hodí k listovej zelenine a syrom), na čerstvý chlieb, do kaše, smoothies a jogurtov.
Je skvelý na dochutenie varených jedál – pridajte ho až na hotové jedlo (napr. na dusenú zeleninu, ryžu, cestoviny)

Dôležité: Vysoké teploty ničia jeho cenné látky.

olej z vlašských orechov podunajské orechy

Prečo konzumovať olej z vlašských orechov?

Zdieľať

Neprehliadnite

7 marca, 2025

Vlašské orechy v prevencii civilizačných ochorení

8 apríla, 2024

Ako na skladovanie orechov? Vyskúšajte suché zaváranie, čerstvé tak vydržia roky

olej z vlašských orechov, vlasske orechy, podunajske orechy, orechy, slovenske orechy, orechy zo slovenska, olej, zdravotné benefity
15 februára, 2024

Kľúč k zdraviu a chuti, ktorý si zaslúžite

vlašské orechy orechy vlasske vlasske orechy podunajske orechy orechy nove zamky
11 decembra, 2023

Podunajské orechy Na chalupe

Kontaktujte nás alebo sa
prihláste k odberu noviniek

E-mail: info@podunajskeorechy.sk

    © 2025 Podunajské orechy / Spracovanie osobných údajov / Politika súborov cookies

    Táto stránka je chránená zákonom reCAPTCHA a uplatňujú sa Pravidlá ochrany osobných údajov spoločnosti Google a Zmluvné podmienky.

    Podunajské orechy
    • 0911 804 193
    • info@podunajskeorechy.sk
    Spravujte súhlas so súbormi cookie
    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám o zariadení. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje, ako je správanie pri prehliadaní alebo jedinečné ID na tejto stránke. Nesúhlas alebo odvolanie súhlasu môže nepriaznivo ovplyvniť určité vlastnosti a funkcie.
    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Zobraziť predvoľby
    {title} {title} {title}