Vlašské orechy v prevencii civilizačných ochoreníVlašské orechy v prevencii civilizačných ochoreníVlašské orechy v prevencii civilizačných ochoreníVlašské orechy v prevencii civilizačných ochorení
  • Orechy
  • Darčeky
  • Blog
    • Recepty
    • Aktuality
    • Často kladené otázky
  • Galéria
  • Kontakt
  • Eshop
✕

Vlašské orechy v prevencii civilizačných ochorení

Optimálne zdravie je prvoradým záujmom v živote každého človeka. Udržovať a podporovať zdravý životný štýl nám výrazným spôsobom môžu napomôcť práve vlašské orechy.

Jadrá vlašských orechov sú jednou z naj­lepších výživných potravín, keďže sú bohatým zdrojom vitamínu E a omega 3 mastných kyselín. Majú obrovské zdravotné výhody za pred­ pokladu, že ich konzumujeme pravidelne.

Vlašské orechy boli po tisícročia bežnou sú­časťou jedálneho lístka obyvateľstva starovekých civilizácií v oblasti Stredozemného mora. Približne 60 % ich hmotnosti predstavujú tuky, čo je viac ako v lieskových orechoch, mandliach a arašidoch. Zastúpené sú ale predovšetkým nenasýtené mastné kyseliny, z ktorých dominuje kyselina linolénová (30%) a linolová (7 %). Obe spomínané mastné kyseliny sú esenciálne, teda naše telo si ich nevie vytvoriť a musia byť prijímané v potrave. Zodpovedajú za imunomodulačné účinky, stimulujú tvorbu nervového tkaniva, eliminujú zápalové procesy a blokujú tvorbu krvných zrazenín. Obsahujú tiež relatívne vysoké per­cento omega-3 mastnej kyseliny alfa-linolénovej (ALA) (8 %). Táto zlúčenina pomáha pri zápaloch a znižuje hladinu krvných tukov.

Bielkoviny sú zastúpené v množstve 15 % a sú to vysoko kvalitné bielkoviny, keďže sú bo­haté na esenciálne aminokyseliny, z ktorých dominuje leucín a izoleucín. Vlašské orechy obsahujú pomerne vysokú hladinu arginínu, čo je pozitívom, pretože arginín je metabo­lizovaný v organizme na oxid dusnatý, ktorý priaznivo vplýva na steny ciev. Vlašské orechy sú aj veľmi dobrým zdrojom vitamínov skupi­ny B (predovšetkým tiamín, riboflavín, niacín, pyridoxín), vitamínu E, avšak napríklad vita­mín A a C je zastúpený v minimálnych množstvách. Z minerálnych látok dominuje železo, horčík a vápnik, tiež zinok, meď a mangán.

vlašský orech vlašské orechy recepty z vlasskych orechov vlasske orechy na predaj

Konzumácia vlašských orechov znižuje rakovinu a úmrtnosť, čo bolo podložené via­cerými klinickými štúdiami, pričom za ten­ to účinok sú zodpovedné hlavne omega-3 mastné kyseliny a antioxidanty. Konzumácia vlašských orechov môže významne znižovať celkový a LDL cholesterol. V Iráne v rámci kli­nickej štúdie bolo 52 dobrovoľníkov rozdelených do 2 skupín. Jedna skupina konzumovala 20 gramov vlašských orechov denne a druhá skupina orechy nekonzumovala. Po ôsmich týždňoch sa znížila hladinu triglyceridov konzumentov prvej skupiny o 17,1 % a zvýšil sa ich HDL (dobrý) cholesterol o 9 %.

V inej štúdii sa 20 mužov a žien s meta­bolickým syndrómom zúčastnilo randomizo­vanej, dvojito zaslepenej štúdie konzumácie vlašských orechov. Účastníci konzumovali kokteil obsahujúci buď vlašské orechy, alebo placebo. Už po troch dňoch tí, čo konzumovali kokteil s orechmi, uviedli, že sa cítia spokojnejší a menej hladní. Austrálski vedci skúmali 50 dospelých diabetikov s nadváhou v jednoročnom programe, kde účastníci dostávali nízkotučnú stravu. Avšak polovica subjektov konzumovala aj 30 gramov vlašských orechov za deň. Už po prvých troch mesiacoch skupi­ne, ktorá prijímala v strave orechy, významne klesla hladinu inzulínu nalačno.

Tipy z kuchyne našich predkov :Skúsme zaradiť toto významné škrupinové ovocie do stravy a inšpirujme sa jedálnym líst­kom našich predkov. V minulosti, hlavne počas zimných mesiacov, takmer v každej domácnos­ti na stole nechýbali jablká a vlašské orechy.

vlašský orech vlašské orechy v škrupine slovenske vlašske orechy oriešky na predaj domace vlasske orechy

Mlieko z vlašských orechov

Vlašské orechy (200 g) namočíme na 8 h do 500 ml vody. Následne ich vložíme do mi­xéra, pridáme cukor alebo med podľa chuti (10 – 20 g), vanilku, škoricu (môžeme aj vyne­chať) a dôkladne pomixujeme. Následne zmes precedíme cez sitko. Skladujeme v chladničke.

Nátierka z vlašských orechov:

Potrebujeme : 200 g vlašských orechov, 8 ks su­šených paradajok naložených v oleji, 1 cibuľu, olej z vlašských orechov, soľ, petržlenovú vňať, citrónovú šťavu (nemusí byť). Cibuľu nakrájame nadrobno a pridáme 2 polievkové lyžice oleja, následne necháme 30 minút odstát‘. Vlašské orechy rozmixujeme v kuchynskom robote so sekacím nožom. Postupne pridáme cibuľu a su­šené paradajky (aj s olejom). Petržlenovú vňať nasekáme nadrobno a pridáme do nátierky. Dôkladne pomixujeme. Podľa toho, akú chceme mať nátierku hustú, prilievame ešte olej. Dochutíme soľou, prípadne pár kvapkami citró­novej šťavy a podávame s celozrnným pečivom.

V ďalšej zaujímavej krížovej štúdii 64 vysokoškolákov konzumovalo vlašské orechy alebo placebo. Študentom, ktorí konzumovali orechy, sa po ôsmich týždňoch zvýšili verbál­ne schopnosti o 11,2 %. Iné štúdie ukazujú, že pravidelný príjem vlašských orechov zlepšuje duševné zdravie a posilňuje kognitívne a motorické funkcie. Hlavne vo vyššom veku. Konzumácia vlašských orechov v množstve 30g/deň napomáha znižovať kardiovaskulárne riziko. Zlepšením profilu krvných tukov, ako aj znížením zápalových a aterogénnych procesov. Medzi civilizačné ochorenia patria aj ochorenia pečene (stukovatenie, cirhóza). Tá trápi čoraz viac jedincov populácie, a to aj mladšie vekové kategórie. Podľa najnovších vedeckých poznatkov konzumácia vlašských orechov chráni pečeň voči pôsobeniu toxických látok, znižuje hladiny pečeňových enzýmov a zvyšuje hladinu antioxidantov, čím má výrazný hepato-protektívny a antioxidačný efekt.

Vlašské orechy - význam ich zastúpenia v detskom jedálničku

Medzi bežnými potravinami a nápojmi predstavujú vlašské orechy jeden z najdôležitejších zdrojov polyfenolov. Preto si ich vplyv na ľudské zdravie zaslúži pozornosť. Hlavným polyfenolom vo vlašských orechoch je pe­dunkulagin, ktorý patrí medzi elagitaníny. Po konzumácii sa elagitaníny hydrolyzujú, aby sa uvoľnila kyselina elagová. Tá sa premieňa črevnou mikroflórou na urolitín a ďaľšie deri­váty, ako sú urolitíny B, C a D. Elagitaníny majú dobre známu antioxidačnú a protizápalovú biologickú aktivitu . Viaceré štúdie hodnotili potenciálnu úlohu elagitanínov proti vzniku ochorení vrátane rakoviny, kardiovaskulár­nych a neurodegeneratívnych ochorení.

Vedci tiež skúmali, ako vplýva konzumácia vlašských orechov na celkové polyfenoly v krvnej plaz­me. Výsledky preukázali zvýšené koncen trácie plazmatických polyfenolov 30 minút po požití vlašských orechov. Pričom vrchol koncentrácie sa dosahuje po 90 minútach od konzumácie. Ďalšou pozitívnou informáciou je fakt, že polyfenoly vlašských orechov inhibujú rast patologickej baktérie Helicobacterpylori, ktorá spôsobuje žalúdočné problémy. Polyfenoly obnovujú sliznicu žalúdka, čím prispievajú k prevencii rakoviny žalúdka. Sto gramov vlašských orechov obsahuje približne 1,5 g polyfenolov. To jasne dokazuje, že ich konzumácia môže výraznou mierou prispieť k odporúčanej dennej dávke týchto látok. To je pre dospelého jedinca 2 g.

Vlašské orechy v prevencii civilizačných ochorení

Autor článku:

Ing. Eva Ivanišová, PhD.

Ústav potravinárstva, SPU v Nitre

Zdieľať

Neprehliadnite

olej z vlašských orechov podunajské orechy
30 januára, 2025

Prečo konzumovať olej z vlašských orechov?

8 apríla, 2024

Ako na skladovanie orechov? Vyskúšajte suché zaváranie, čerstvé tak vydržia roky

olej z vlašských orechov, vlasske orechy, podunajske orechy, orechy, slovenske orechy, orechy zo slovenska, olej, zdravotné benefity
15 februára, 2024

Kľúč k zdraviu a chuti, ktorý si zaslúžite

vlašské orechy orechy vlasske vlasske orechy podunajske orechy orechy nove zamky
11 decembra, 2023

Podunajské orechy Na chalupe

Kontaktujte nás alebo sa
prihláste k odberu noviniek

E-mail: info@podunajskeorechy.sk

    © 2025 Podunajské orechy / Spracovanie osobných údajov / Politika súborov cookies

    Táto stránka je chránená zákonom reCAPTCHA a uplatňujú sa Pravidlá ochrany osobných údajov spoločnosti Google a Zmluvné podmienky.

    Podunajské orechy
    • 0911 804 193
    • info@podunajskeorechy.sk
    Spravujte súhlas so súbormi cookie
    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám o zariadení. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje, ako je správanie pri prehliadaní alebo jedinečné ID na tejto stránke. Nesúhlas alebo odvolanie súhlasu môže nepriaznivo ovplyvniť určité vlastnosti a funkcie.
    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Zobraziť predvoľby
    {title} {title} {title}