Orechová baklava
Ingrediencie:
Sirup
Plnka
Pekáč dôkladne vymastíme zmäknutým maslom. Na dno plechu položíme plát cesta (podľa potreby z cesta odrežeme). Na cesto rovnomerne vysypeme tretinu nasekaných orechov a posypeme lyžicou mletej škorice. Prikryjeme druhým plátom cesta a opäť posypeme orechami a škoricou. Rovnaký postup zopakujeme aj s tretím plátom cesta. Na záver prikryjeme posledným plátom cesta. Vrch potrieme rozpusteným maslom. Na vrchný plát cesta nožom zľahka naznačíme kosoštvorce (dávame pozor, aby sme plát úplne neprekrojili). Dáme piecť do rúry vyhriatej na 150°C asi na 20 minút dozlatista.
Sirup
Medzitým si uvaríme sirup. V hrnci rozmiešame vodu, cukor, med a citrónovú šťavu. Za občasného miešania privedieme do varu.
Vychladnutým sirupom zalejeme horúcu baklavu hneď, ako ju vyberieme z rúry, aby sa sirup lepšie vsiakol. Pred podávaním necháme odstáť (najlepšie celý deň).
Vlašské orechy sú nielen chutné, ale aj plné výživných látok. Sú známe svojou bohatou, maslovou chuťou a chrumkavou textúrou, čo z nich robí všestrannú prísadu do rôznych receptov. Či už chcete zahrnúť vlašské orechy do raňajok, obeda, večere alebo dokonca dezertov, existuje veľa možností, ktoré môžete spoločne s nami preskúmať.
V receptoch môžu byť vlašské orechy použité v sladkých aj slaných jedlách pretože im dodajú lahodnú chrumkavosť a orieškovú chuť. Od šalátov a cestovín až po pečivo a dezerty, možnosti sú nekonečné.
Ak chcete preskúmať kulinársky potenciál vlašských orechov, máme pre vás v Podunajských orechoch niekoľko chutných receptov, o ktoré sa s vami radi podelíme. Či už ste začiatočník alebo skúsený kuchár, tieto recepty z vlašských orechov určite zapôsobia na vaše chuťové poháriky a poskytnú vám uspokojujúce a výživné jedlo.
Viac z našich overených receptov nájdete na www.podunajskeorechy.sk/recepty
E-mail: info@podunajskeorechy.sk