Suroviny Moravské koláče s orechmi
Kysnuté cesto
- 300 ml vlažné mlieko
- 1 bal. vanilínový cukor
- 3/4 kocky čerstvého droždia
- 500 g preosiata hladká múka
- 2 ks vaječné žĺtky
- 100 g maslo
- 1/4 čajová lyžička soli
Orechová plnka
Postup
- V 200 ml teplého mlieka rozmiešame vanilínový cukor, droždie a môžeme pridať aj 1 PL hladkej múky. Prikryjeme a necháme vzísť kvások (trvá to približne 10 minút).
- Do misy nasypeme múku, cukor, žĺtky, soľ, prilejeme kvások, zvyšné mlieko a spracujeme. Približne v polovici miesenia pridáme do cesta zmäknuté maslo a vymiesime hladké cesto. Prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme cca 30-45 minút kysnúť.
- Na orechovú plnku zmiešame všetky suroviny.
- Vykysnuté cesto preložíme na dosku, ktorú podľa potreby môžeme posypať múkou, aby sa cesto nelepilo. Cesto rozvaľkáme na hrúbku cca 0,5 cm a vykrajujeme z neho kolieska s priemerom 8-10 cm (pohárom to ide ideálne). V strede každého kruhu urobíme miernu priehlbinku. Do nej nanesieme orechovú plnku. Koláčiky prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Okraje koláču potrieme rozšľahaným vajíčkom.
- Koláčiky necháme na plechu ešte podkysnúť a potom vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme cca 20-25 minút alebo podľa skúsenosti s Vašou rúrou 🙂
Dobrú chuť 😊 Moravské koláče s orechmi
Páči sa Vám náš recept? pridajte sa k nám aj na sociálnych sieťach – Facebook, Instagrame alebo YouTube
Viac receptov z vlašských orechov nájdete na našom webe a to v časti – RECEPTY
Zvrtnite si s nami taktiež tieto chutné recepty z vlašských orechov. Kľudne sa s nami podeľte o svoje recepty a tie najchutnejšie uverejníme na našej stránke www.podunajskeorechy.sk/recepty. Sme najväčší, slovenským pestovateľom vlašských orechov. Okrem lásky k práci s nimi, ich radi aj konzumujeme. Netreba spomínať dlhý rad benefitov ak si ich prihodíte do jedálničku. Vlašské orechy chutia perfektne na sladko aj slano. V koláči ale aj v kombinácií s mäsom alebo v šalátoch.